Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Intervju // Fotograf som söker utmaningar

Lär känna... Niclas

Familj

 

I våras följde Niclas med KFUM till Lettland för att dokumentera situationen där. Han är en man som gillar utmaningar och till vardags jobbar han som fotograf på Fotofabriken i Norrköping. Många av bilderna på den här sidan är tagna av honom. Nu har vi glädjen att få ta del av fler av hans bilder och få reda på hur han upplevde sin resa till Lettland.

 

Hej Niclas, berätta lite om vem du är?

Hej, ja vart kan man börja? Jag är fotograf och har en stor passion för min hobby som jag har turen att även ha som mitt yrke. Jag har tre barn mellan två och tretton år och bor här i Norrköping med min tjej Victoria.

Hur fick du upp ögonen för vår hjälpverksamhet till Lettland?

Det var när City Gross drog igång samarbetet med KFUM och deras kampanjer för Lettland som jag fick mig en tankeställare och kände att det där vill jag veta mer om.

en sak som känns viktig

Pojke vid skolbänk

Varför tog du beslutet att åka med en hjälpsändning och dokumentera på plats? Var det någon speciell utlösande faktor?

Jag måste säga att jag tyckte det verkade intressant och såg en chans att kunna följa arbetet på nära håll för att om möjligt kunna bidra med något på mitt sätt. Därigenom kände jag att jag skulle kunna nå ut för att sprida intresset ytterligare för det är en sak som känns viktig.

Teater sprucket fönster

Sång, dans och teater är en stor del av vardagen för det lettiska folket.

Att en familj bor här inne bakom den trasiga rutan är något som känns väldigt overkligt.

Vad fick du för intryck av Lettland?

Jag såg ett land i stor misär med en stor sorg i folksjälen. Däremot upplevde jag trots allt en stark värme från människorna och framförallt barnen som jag träffade visade att barn är likadana här som där, hur man än har det materiellt. Det fick mig att tänka på och jämföra med mina barn där hemma och hur annorlunda deras situation ser ut bara för att de är födda 40 mil väster ut.

hjälp ända in i köket

Hur upplevde du hjälpen från Sverige på plats?

I och med KFUMs organisation och de personer som verkligen brinner för det här kommer hjälpen fram till dem som behöver den, jag var med och såg i många fall hur hjälpen levererades ända in i köket. Verkligen utan mellanhänder då den levereras av KFUM:s faddrar som jobbar ideellt. Sen hur det formligen lyser i ögonen på barnen när lastbilen kommer och den glädje och hjälpsamhet som utstrålas är verkligen helt otroligt att få vara med om.

flicka

Vad var det starkaste minnet du bär med dig från din resa?

Jag lade märke till en uppgivenhet och brist på framtidstro som dessvärre präglar landet. Hur helhetssynen skulle behöva förändras från grunden för att vända denna negativa spiral och komma tillbaka på fötterna igen. Det gör ont att se hur vissa barn far så illa och kommer utsvultna till skolan på måndagsmorgonen då de inte har kunnat äta sig mätta under helgen hemma hos sina föräldrar. Det är mycket beroende på den utbredda arbetslösheten utan arbetskassa men även tyvärr alkoholismen. Och ändå kan man se att det finns denna glädje och glöd i barnen.

Hur såg du annorlunda på ditt liv i Sverige efter resan?

Det blev uppenbart hur vi tar så mycket för givet i vårt liv, man skulle kunna klara sig med så mycket mindre och vara tacksam för det man har. Det här med att hela tiden sträva efter mer känns som det inte håller i långa loppet. Och det är en läxa för livet som jag bär med mig efter mitt besök i Lettland.

Tack Niclas för intervjun och för din insatts!

Intervju av David Appelgren

 

På vår flickr.com sida kan du se fler bilder från Lettland tagna av Niclas.

Niclas galleri

Niclas

Bilderna på denna sida är av Copyright © 2010 till Niclas Kindahl