Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Bli fadder  //  Ditt stöd behövs

Att vara fadder

Fadder

behovet

Varför behöver Lettlands barn din hjälp?

Att vi har ett u-land så nära Sverige är kanske något som många inte vet om eller reflekterar över. Men faktum är att efter finanskrisen har Lettland lamslagits och behovet av hjälp är idag större än någonsin. Massarbetslöshet, övergivna barn, undernäring och social misär är faktorer som gör livet mycket hårt, på gränsen till ohållbart för många lettiska medborgare. Landet är ett av de fattigaste länderna i Europa och saknar många av de sociala skyddsnät som man i Sverige är van vid. Speciellt på landsbygden är många familjer helt inkomstlösa eller med endast enstaka ströjobb som försörjning. Det är inte ovanligt med hushåll utan rinnande vatten, och det vatten som finns att tillgå är många gånger otjänligt att dricka. Undernäringen bland barn är utbredd och det är här Vi kommer in i bilden. Vi ser vikten av att göra en skillnad och påverka till det bättre. Som fadder får man chansen att förgylla livet för ett barn i behov.

 

 
Ditt stöd behövs

Redan ett år efter att sovjetunionen föll 1992 fick den första kullen lettiska barn en svensk fadder. Sedan dess har vår fadderverksamhet växt till sig markant och blihar duvit stommen i vår verksamhet. Utan alla fantastiska faddrar hade vi inte kunnat nå fram i den stora skala vi gör idag. Vårt motto är att alla barn i vårt projekt ska få en svensk fadder, men idag står tyvärr några barn fadderlösa. Har du plats för en till i ditt hjärta?

 

Var görs insattsen?

Vi i KFUM Norrköping har inriktat oss på en skola tillika barnhem och internat som heter Lielplatone, 8 mil söder om Riga, nära den Litauiska gränsen. Det är på den skolan som alla fadderbarnen i vårt projekt finns. På skolan går elever med varierande grader av handikapp. Det kan vara allt från mildare läs och skrivsvårigheter till barn med downssyndrom.

tre gånger
 
Vad gör Du som fadder?

Vad innebär det att vara fadder? Jo, man förbinder sig att tre gånger per år skicka paket till sitt fadderbarn. Det vill säga ett jul, ett födelsedags och mittemellanpaket. Paketen packar du med sånt som kan behövas för ett barn i vardagslivet. Kläder, skor, vantar, tandkräm, tandborste osv. är några exempel vad som faddrar brukar packa ner i paketen.

 

 

Du får

Som fadder får du förutom ett kulturellt utbyte och en känsla att du gör något för det bättre, även brev och foto från ditt fadderbarn och regelbundna uppdateringar om barnets situation. När barnet slutar niondeklass så har faddern även chans att möta sitt barn då KFUM anordnar ett sommarläger här i Sverige.

 

Hur blir Jag fadder?

Skicka ett mail till vår fadderansvarig, Yvonne Karlsson: yvonne@hjalplettland.nu så får du all infromation du behöver för att gå vidare.

 

 

Se våra bildgallerier på flickr.com
HjälpLettland's items Go to HjälpLettland.nu bildgallerier