Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Vår berättelse //  Mer än 19 års verskamhet

Vad vi gör och hur det började

 

Karta Sverige Lettland

Så nära oss


Bara 15 mil från Gotlands kust ligger vårt grannland Lettland. Så nära oss men ändå ett land med innevånare som har så annorlunda förutsättningar än vi har här i Sverige.

15 mil

Hur skulle du försörja din familj på 1500 kronor?


Att födas i Lettland idag innebär att födas in i en mycket oviss framtid. Barnbidragen har i vissa fall tagits bort och nu är 20% av föräldrarna arbetslösa och många helt utan inkomst. För de som har jobb är det inte ovanligt med en lön på 1 500 kronor i månaden. Men ändå är matpriserna på samma nivå och i vissa fall ännu dyrare än här i Sverige.

Långtradare

Fattigdom, svält och övergivna barn


Efter andra världskriget blev Lettland ockuperat av Sovjetunionen. Ryssarna beslagtog allt av värde och fråntog Letterna sitt språk, människovärde och demokrati. 1991 kollapsade Sovjetunionen och Lettland fick tillbaka sin frihet. Men kvar var ett lamslaget och plundrat land som med svårigheter försökte ta sig upp på fötterna igen. Redan 1992 började KFUM i Norrköping att sända över förnödenheter till de mest behövande. Sedan dess har vi skickat över mer än 176 långtradare lastade till brädden med bland annat kläder, gosedjur, skolbänkar, möbler och mat. Efter finanskrisen 2008 så har landet hamnat i ett än värre läge än tidigare, med en lavinartad ökning av arbetslöshet, fattigdom, svält och övergivna barn. Läget är nu, minst sagt desperat.

 
  I varje långtradare får det plats 1 700 banankartonger med förnödenheter

Vad kan Vi göra?


KFUM INTUS Norrköping har specialiserat sig på en internatskola tillika barnhem för barn med läs och skrivsvårigheter och som i varierande grad är handikappade. Många barn har inga föräldrar och i de fallen de har så lämnas de till internatskolan som en nödlösning då föräldrarna inte har råd att mätta deras tomma magar.

Du kan hjälpa vårt grannland genom att


- Bli fadder till ett barn
- Skänka kläder, mat och husgeråd
- Ge en ekonomisk donation

100procent

Alla insatser gör en skillnad


Allt vi åstadkommit under åren hade inte kunnat vara möjligt utan alla som insett att de kan göra en skillnad. Över tusen familjer och personer har via oss skaffat sig ett fadderbarn och åtagit sig att skicka tre personliga paket per år. Här skapas ofta vänskapsband och gemenskap som räcker livet ut.

Hjärta

Hjälp oss skapa en ljusare framtid i Lettland!


Tillsammans kan vi skapa en ljusare framtid i vårt grannland. Din insatts gör en skillnad. Vi ska tillsammans göra allt vi kan för att få Lettland tillbaka på fötterna igen!Om du har frågor eller vill få mer information om hur du kan hjälpa till,

Skicka ett mail till:info@hjalplettland.nu Vi besvarar mer än gärna dina frågor.

kontakta KFUM Norrköping på telefon: 011 - 10 61 55

 

Se våra bildgallerier på flickr.com
HjälpLettland's items Go to HjälpLettland.nu bildgallerier